‘Wat een tijdwinst en werkplezier!’

Netflix kijken

Het boerenbedrijf van Gerard Zijlma staat in Vierhuizen en Zuurdijk. “Administratie, aansturing van de trekker, koeling van de aardappels, alles gaat tegenwoordig computergestuurd. De bestanden die je moet doorsturen zijn gigantisch. In het dorp kost dat een uur, hier op de boerderij dagen. Dat werkt natuurlijk niet. Sinds we thuis een glasvezelverbinding hebben, gaat het verzenden van gegevens veel sneller. Al duurde de aanleg langer dan verwacht, we hebben het nu. Vroeger konden we na tien seconden Youtube eerst rustig koffie zetten, zo traag was de verbinding. Nu kijken we Netflix zonder haperen en zijn tv-storingen bij een flinke bui verleden tijd.”

Geen fax meer nodig

Jeroen Planken werkt in het familiebedrijf van zijn schoonfamilie, de Rousant in Zoutkamp. "Ons computersysteem had het zwaar met het verwerken van alle binnenkomende en uitgaande data. Met te weinig bandbreedte was de ouderwetse fax vaak het alternatief.  Nu kunnen we met tien computers tegelijk werken zonder vastlopers of irritant zandlopertje in beeld. Wat een tijdwinst en werkplezier dat oplevert! De aanleg van snel internet is complex. Je komt van alles tegen, ook bij ons. Een glasvezelverbinding op de camping wordt straks meegenomen in de dijkverhoging. Fijn, want ook op een rustige camping wil elke gast als eerste de wificode weten."

Met hulp van provincie

Rafael Rozema uit Houwerzijl is agrarisch bedrijfsverzorger. Daarnaast organiseert hij visactiviteiten voor kinderen. “Voor onze sponsor maak ik filmpjes voor Youtube en Facebook. Het uploaden van de filmpjes kost nu maar een paar minuten, vroeger drie tot vier uur! Het grootste verschil is de veel scherpere beeldkwaliteit. Ook voor mijn werk is snel internet handig. Ik kan nu thuis inloggen en kijken of er koeien ziek zijn of moeten kalveren. Mijn buren waren al bezig om een betere internetverbinding te krijgen voor het huiswerk van de kinderen. Zelf een kabel laten aanleggen bleek heel duur. Het project van de provincie kwam dan ook op het juiste moment.”

Kansrijk